Velkommen | Bilder | Oppskrifter | Tema | Produkter | Kurs | Om meg | Kontakt

 

 

Royal icing

 

1 eggehvite stivpiskes

1/4 ts sitronsaft tilsettes

ca. 4 dl siktet melis

 

Konsistensen på massen er viktig for å få et godt resultat. Eggehvitene piskes først hvite, og så tilsettes melis litt av gangen, og massen piskes ca. 10 min. Den skal da være så fast at ringene står igjen etter vispen. Du kan gjøre en enkel test ved å ta litt masse mellom tommel og pekefinger, og dra fingrene fra hverandre. Massen danner da topper som ikke siger.

 

Smørkrem (nok til å dekorere en kake)

 

600 g melis

200 g smør

1 egg

3 ts vaniljesukker

1 - 1 1/2 ts romessens

 

Hvit smørkrem

 

50 g margarin

50 g Flott matfett

300 g melis

1 1/2 ts vaniljesukker

3 ss melk

 

Denne kremen er fin å farge med konditorfarger. Tilsett gjerne litt smak, f.eks. romessens eller fruktessenser fra apoteket.

 

Sjokoladefarget smørkrem

 

300 g margarin

700 g melis

2 hele egg

3 ts vaniljesukker

3 ss kakao

 

Bland alt i en bolle og visp kraftig med mikser til kremen er luftig.

 

Saftig sjokoladekake

 

4 egg

500 g sukker

500 g hvetemel

2 ts salt

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

4 dl Oboy pulver

7 dl kefir melk

2 ts natron

350 g smør

 

Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. i to figurformer. Stekes på 190oC i ca. 30 min i langpanne, en del lenger i figurform. Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.

 

Sukkerbrød

 

5-6 egg

180 g sukker vispes til eggedosis

120 g hvetemel

30 g potetmel

1/4 - 1/2 ts bakepulver

 

Det tørre blandes og siktes i eggedosisen. Blandes forsiktig inn.

Stekes midt i ovnen på 160-170 grader i ca. 35 min.

Oppskriften passer til en rund form på 26 cm.

 

For å variere mengde:

 

1 egg

30 g sukker

20 g hvetemel

5 g potetmel

litt bakepulver

 

Dette er en mengde som gjør det enkelt å beregne større/mindre porsjoner.

 

Makronbunn

 

200 g. malte mandler

175 g. melis

2 eggehviter

 

Bland mandler og melis godt. Vend inn stivpiskede eggehviter. Trykk massen utover bunnen i en 22 cm springform. Stekes ved 200 grader i ca. 20 minutter, til den er gyllen. Avkjøl.

 

Dersom du skal lage makronbunn til den største bokformen bør du doble oppskriften og steke bunnen i en rektangulær langpanneform på 28x38 cm.

 

Marshmallows fondant

 

Marsipanlignende kritthvit masse som kan brukes til å dekke kaker eller å modellere blomster og figurer.

 

200 gram marshmallows

2 ss vann

2 ss flott matfett

ca. 500 gram melis

 

Ha vann og marsmallows i en bolle og putt i microbølgeovn til alt smelter. Rør inn matfett, og bland deretter inn melis litt etter litt til passlig konsistens.

 

Dersom du skal bruke den til modellering bør du kutte matfettet. På kursene med Maisie Parrish blandet vi inn halvt om halvt med hvit marsipan.

 

Oppbevares godt innpakket i plast eller tett beholder.

 

Ostekake

 

1 pk. gele (i den fargen du ønsker på toppen av kaken, f.eks. rød til jul, gul til påske, oransje til halloween osv.)

 

Lag geleen etter anvisning på pakken, men bruk bare 4 dl vann. Hell geleen over i formen, og la den stivne.

 

1 pk sitrongele

2 ½ dl vann

1 beger lettrømme
110 g melis
1 ts vaniljesukker
1 boks Philadelphia ost naturell
3 dl fløte piskes

Sitrongeleen lages etter anvisning på pakken, men bruk bare 2 ½ dl vann. Avkjøles.

Rømme, melis, vaniljesukker og ost blandes og røres glatt, bruk gjerne foodprocessor.
Blandes sammen med pisket krem og avkjølt gele, og helles over den stivnede geleen i formen.
La det stivne.

 

250 g smør
2 pk Mariekjeks/havrekjeks


Smøret smeltes og kjeksen knuses (bruk foodprocessor).
Blandes sammen og strykes jevnt over på toppen av den stivnede osteblandingen.
La alt stå til kjeksblandingen er stivnet.


Når du skal hvelve kaken over på fat, dypper du formen en liten stund i varmt vann. Skak litt på formen til du ser at kaken begynner å slippe i kanten. Legg fatet oppå formen, og snu den raskt rundt. Hvis kaken ikke slipper med en gang, så hold den litt  på skrå, slik at luft slipper til, da det kan danne seg vakuum i formen.

 

Ostekake - en annen kjempegod variant

 

1 pk. gele i ønsket farge

 

til det øverste laget på kaken. Lages etter anvisning på pakken men bruk litt mindre vann dersom du ikke ønsker så tykt lag med gele på toppen. Hell over i formen, og la stivne helt før du lager resten.

 

1 pk. sitrongele

5 ss sukker

5 ts vaniljesukker

1 naturell philadelphia ost (ikke light)

5 dl kremfløte

 

Lag sitrongeleen etter anvisning på pakken, men bruk bare 2,5 dl vann, og avkjøl denne (skal ikke stivne) mens ostemassen lages.

 

Bland sukker og vaniljesukker sammen i en bolle, og bland inn philadelphiaosten med miksmaster. Hell i kremfløten litt etter litt (så det ikke spruter så fælt) og miks alt til kremkonsistens. (Tips: Denne kremen er kjempegod, og kan også brukes i vanlig bløtkake.)

 

Bland den avkjølte geleen med kremen, og hell alt over den stivnede geleen (i ønsket farge) i formen. La dette stivne helt før du lager resten.

 

400 gram (1 stor pakke) Digestive kjeks

250 gram mykt smør

 

Knus kjeksen i foodprocessor, og bland inn smøret. Fordel kjeksmassen over den stivnede ostemassen, og klapp litt med en slikkepott på toppen. Avkjøl kaken til kjeksmassen har stivnet, og dypp formen i varmt vann før du hvelver kaken over på fatet. Husk at formen blir fort varm, så ikke hold formen for lenge i det varme vannet, da smelter nemlig geleen og det fine mønsteret blir ødelagt.

 

Sjokoladepasta

 

Sjokolade

Lys sirup

 

Blandes etter forholdet 2:1. F.eks. 500 g smeltet sjokolade og 250 g lys sirup.

 

Smelt sjokoladen i vannbad. Bland inn sirup og rør godt sammen til en tykk masse. Det vil etter hvert skilles ut en del fett, og det ser ut som om massen skiller seg. Det er helt riktig. La massen stå til avkjøling på kjøkkenbenken. Rør i den av og til slik at fettet blandes inn igjen. Legg pastaen i en plastpose før den er helt stiv, ellers er den vanskelig å få ut av bollen.

 

Før du bruker pastaen, må du kna den opp slik at den blir smidig å jobbe med. Sjokoladepasta kan brukes til alt fra blomster til kakelokk.

 

Når du skal kjevle sjokoladepasta er, er det lurt å bruke plastkjevle og plastunderlag.

 

Ved å bruke marsipanutstikkersettet til Wilton kan du lage flotte blomster på samme måte som med marsipan. Settet kan du få kjøpt ved å kontakte meg, og det medfølger et lite kurshefte på både engelsk og norsk.

 

Sukkerpasta (stor porsjon)

 

1250 g siktet melis

200 g potetmel

3-4 eggehviter

7 plater gelantin

 

Legg gelantinen i bløt. Sikt melis og potetmel sammen. Bland inn smeltet gelantin (bruk svak varme) og eggehviter. Elt alt til en smidig masse. tilsett gjerne smak som romessens, mandelessens og lignende. Kanskje også litt konditorfarge. Oppbevares i tett plastboks for å hindre uttørring. Massen kan brukes til blomster, kakelokk, figurer osv. Massen blir helt hard.

 

Muffins (ca. 12 stk.)

 

1 egg

1 dl sukker

1/2 dl melk

50 g smeltet smør

1 1/2 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

 

Lag eggedosis, og bland i melk og smeltet smør. Til slutt blandes det tørre og røres inn.  Formene fylles halvfulle og muffinsene stekes på 200 grader i ca. 10 minutter.

 

Smaksvariasjoner

 

Sjokolademuffins

Bland 1 ss kakao i hvetemelet. Ha gjerne sjokoladebiter i røren.

 

Blåbærmuffins

Strø noen friske eller dypfryste blåbær i formene etter at du har hatt i røre.

 

Appelsin-/sitronmuffins

Tilsett 1 ss revet appelsin-/sitronskall i røren før du fyller formene.

 

Rosinmuffins

Strø noen rosiner i formene etter at du har fylt i røre.

 

Bananmuffins

 

85 g margarin

150 g sukker

2 egg

3 godt modne bananer

2 ss melk

210 g hvetemel

1/4 ts salt

1 ts natron

 

Eventuelt hakkede valnøtter

 

Margarin og sukker piskes hvitt. Eggene piskes lett, og bananene moses og blandes sammen med eggene. Bland inn melken og det tørre. Formene fylles halvfulle og muffinsene stekes på 180 grader i 10-12 minutter. 

 

Sugar Cookies

 

Kaker/kjeks som egner seg ypperlig til å stikke ut flotte figurer med kakeutstikkere. Barna vil elske å være med på dette!

 

120 g margarin

160-170 g sukker

1 ts vaniljesukker

1 ts revet appelsin (eller revet mandarinskall)

1 egg

4 ts melk

300 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

1/4 ts salt

 

Margarin og sukker piskes hvitt. Bland inn egg, melk og det tørre til en passelig deig. La deigen stå kaldt i to timer før du begynner å kjevle den. Varier med å farge deigen, eller å pynte kakene med farget perlesukker. Stekes på 170 grader i 5-8 minutter. Kakene skal være helt lyse, med litt gyllen kant ytterst.

 

Seigmenn

 

1 kg sukker
5 dl vann
100 gelatinpulver
2 ts sitronsyre
5 ml essens
Farge etter ønske

 

Bland sukkeret med 3 dl vann og kok opp. Løs opp gelatinpulveret i 2 dl lunkent vann over vannbad, og hell over i den kokende sukkermassen. La det hele småkoke i 15-20 minutter. Tilsett sitronsyre, essens og farge. Spray lett med formfett i en langpanne, og hell massen over i den. La det stå og stivne i minst et par timer. Klippes opp i passende biter og rulles i sukker. Bitene kan gjerne stå og lufttørke noen timer, så får de en deilig, sprø sukkeroverflate.

 

Bruk candy- og lollipopmolds

 

Massen kan helles direkte i formene, og avkjøles minst et par timer før man prøver å trekke dem ut. Du trenger ikke smøre formene, da massen er veldig seig og kan trekkes ut med ganske stor kraft, men de løsner enklere fra formen dersom du sprayer den lett med formfett før massen has i.

 

Tips 1:
Dersom du ruller bitene i farget sukker, får du en morsom effekt. Her er også perlemorglitteret perfekt for å gi sukkeret en ekstra glans. Prøv deg frem!
Eks: Rosa sukker med sølv perlemor er kjempeflott!
Eller vinrød perlemor i vanlig hvitt sukker! Kombinasjonsmulighetene er mange. 

 

Tips 2:
Bruk pinner sammen med candymolds til å lage myke ”kjærlighet på pinne”. De kan pakkes i små poser som er beregnet spesielt for kjærligheter. Morsomme gaver, og morsomme som pynt på bursdagskaker.

 

Tips 3:

Avkjøl massen slik at den hverken er for varm eller for stiv. Pensle candy- / lollipopmolds med smeltet sjokolade, og la stivne. Hell deretter i den avkjølte seigmennmassen og la stivne helt. Lukk formen med smeltet sjokolade, og vips: Sjokolade med seigmennfyll. Nam, nam!

 

Farget perlesukker

 

Ha perlesukker i en plastpose og drypp litt konditorfarge oppi. Gni godt utenpå posen, slik at sukkeret blir jevnt farget. La sukkeret tørke i åpen pose eller en skål. Når sukkeret er tørket, vil det kunne være klumper i det, men disse knuser man lett, slik at sukkeret blir lett å strø.

 

Karameller

 

2 dl sukker

2 dl fløte

2 dl sirup

 

Hvis du ønsker det:

Hakkede nøtter eller mandler.

 

Hell sukker, fløte og sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellmassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjer i passende biter, og pakk evt. inn i cellofan.

 

Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært varm hold små barnefingre unna.

 

Vanntesten:

Det er lurt å ta vanntesten på karamellene. Det vis si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.

 

Kjempegod sjokolade med myk karamell

 

Dersom man har en god karamelloppskrift. Halver koketiden. Pensle sjokoladeformene med sjokolade. Hell i karamellen. La det stivne… Og dekk bunnen med sjokolade. Egner seg best i kjøleskapet!!

 

Pepperkaker

 

Deigen er stor og rekker både til vanlige pepperkaker, julekort, pynt og juletre. Vil du ikke lage alt, kan du halvere oppskriften. Deigen må stå kjølig over natten.

 

560 g lys sirup

560 g sukker

560 g smør el. margarin

4 egg

4 ts natron løst opp i 1/2 dl lunket vann

1 ts pepper

1 ts nellik

2 ts kanel

ca. 1600 g hvetemel

 

Smelt sirup i en kjele. Rør inn sukker. Trekk kjelen fra varmen. Tilsett smør eller margarin og rør til det er smeltet. Rør inn eggene.

 

Tøm røren i en stor bolle. Tilsett natron utrørt i vann, krydder og mesteparten av melet - hold tilbake litt til utbakingen. Dekk deigen med plast, og la den stå kjølig til neste dag.

 

Royal icing (stor porsjon til pynting av pepperkakene)

 

Dette er melisglasur med eggehvite. Den blir ekstra hvit og luftig, er fin å sprøyte, tørker uten å klisse - og er god å spise.

 

1 dl eggehvite (av 2-3 egg)

1 ts sitronsaft

ca. 14 dl melis

 

Stivpisk eggehvitene. Tilsett sitronsaft. La maskinen gå på full hastighet mens du tilsetter melis litt etter litt, til glasuren har tykk kremkonsistens.