Velkommen | Bilder | Oppskrifter | Tema | Produkter | Kurs | Om meg | Kontakt


 

 

 

Pepperkakehus pyntet med royal icing og nonstop. Snømann, julenisse og gris i marsipan.

Trær av iskjeks pyntet med royal grønn icing. Julestjerner og evighetsblomster av royal icing. Gaver laget av sjokolade fylt med nugatti.

 

 

 

 

Utstyrsliste

 

(Klikk på bildene for å se de i større format)

 

Pepperkakehuset er limt sammen av smeltet sukker, og pyntet med tipp nr. 18 og nonstop.

Den andre pynten beskrives nedenfor.

Tip nr. 352 til bladene og 233 til støvbærerne i midten.

Rød og grønn konditorfarge. Se oppskrift på royal icing lenger nede på siden.

Julenisse modellert i marsipan etter teknikker lært på kurs med Maisie Parrish. Sjegget og pelskantene på klærne og luen er sprøytet med tipp nr. 16 i royal icing. Rød, sort, hudfarget, grønn og gul konditorfarger. Se oppskrift på royal icing lenger nede på siden.

 

Lyst å lære modelleringsteknikker? Les mer om kurs her.

 

Snømann modellert i marsipan. Du får kjøpt ekstra hvit marsipan hos www.pals.no.

 

Blomsten er sprøytet med tipp nr. 131, og pyntet med sølvkule i midten.

 

Skjerfet, fjeset og hatten er av marsipan farget med sort og rød konditorfarge.

 

Juletrærene er laget av iskjeks og sprøytet med grønn royal icing med tipp nr. 21.

 

Kan også være fint å pynte treet med julekuler i forskjellige farger, sprøytet med tipp nr. 3 og sette på en gul stjerne på toppen. Se oppskrift på royal icing lenger nede på siden.

Julegris modellert i rosa marsipan. Øynene er av ekstra hvit og sort marsipan.

Pepperkakehjerte pyntet med royal icing. Skjellborden er sprøytet med tipp nr. 18, lysene med tipp nr. 16 og 3, bladene med tipp nr. 352 og støvbærerne med tipp nr. 233.

Pepperkakehjerte sprøytet med royal icing. Skjellborden og selve lyset er sprøytet med tipp nr. 18, flammen og skriften med tipp nr. 3, og bladene med tipp nr. 352.

 

 

Trenger du hjelp?

 

Meld deg på kurs eller demonstrasjon her.

 

 


 

 

Oppskrift på deilige julekaker

 

Brune Pinner

 

150 g smør
200 g sukker
2 eggeplommer
1 ss lys sirup
1/2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 g hvetemel
egg til pensling
sukker
mandler, hakkede


Stekes i ovnen ved 175 grader i 10 - 12 minutter

 

Slik gjør du:

Rør smør og sukker hvitt. Bland i resten av ingrediensene. Elt deigen og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk dem ut på plate til flate stenger. Pensle med egg, dryss på sukker og mandler og stek kakene. Skjær stengene på skrå mens de er varme. Avkjøl på rist.

 

Sjakkruter

 

200 g smør

100 g sukker

3 ts vaniljesukker

4 ts kakao

300 g hvetemel

 

Slik gjør du:

Elt sammen smør, sukker og mel. Del deigen i 2. Bland den ene delen med vaniljesukker og den andre med kakao. Trill ut deigen i 4 lengder som legges oppå hverandre, slik at det dannes ruter. Legges kaldt for å stivne og skjæres opp i skiver. Stekes ved 220 grader i 8-10 minutter. Deigen holder til to stekebrett med kaker.

 

 

Krumkaker

 

5 egg (ca. 250 g)

250 g sukker

250 g meierismør, smeltet

250 g hvetemel

1 ts kardemomme

 

Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemomme. Stek kakene gyllengule ved svak varme. Form kakene som kremmerhus eller skåler som jeg har gjort her.

 

 

Kakemenn

 

500 g hvetemel

350 g sukker

2 ts hornsalt

50 g margarin

1,5 dl vann

 

Bland hvetemel, sukker og hornsalt. Smuldre margarinen i blandingen. Tilsett vannet. Elt deigen godt. Stikk ut kakemenn og stek på 180 grader i ca. 15 min.

 

 

Riflekjeks

 

200g smør/margarin
1 dl melis
2 ss vaniljesukker
150g ( 2,5 dl) hvetemel
150g (2 dl) potetmel

Rør smør eller margarin hvitt med melis og vaniljesukker. Ha i melet, litt om gangen, og rør godt. Ta gjerne deigen på bakebordet og elt den litt ekstra så den blir lett og lys. Sprøyt kaker rett på platen gjennom kakesprut.

 

Stekes midt i ovnen ved 175-200 grader i ca. 10 min., eller til de er svakt gullgule.

 

Tips: Pynt gjerne med smarties eller farget sukker. Sukkeret farger du selv i en plastpose, og lar tørke i åpen plastpose over natten. Med perlemorglitter i sølv, blandet med farget sukker får du en nydelig glitrende effekt.

 

 

 

Pepperkaker

 

Deigen er stor og rekker både til vanlige pepperkaker, julekort, pynt og juletre. Vil du ikke lage alt, kan du halvere oppskriften. Deigen må stå kjølig over natten.

 

560 g lys sirup

560 g sukker

560 g smør el. margarin

4 egg

4 ts natron løst opp i 1/2 dl lunket vann

1 ts pepper

1 ts nellik

2 ts kanel

ca. 1600 g hvetemel

 

Smelt sirup i en kjele. Rør inn sukker. Trekk kjelen fra varmen. Tilsett smør eller margarin og rør til det er smeltet. Rør inn eggene.

 

Tøm røren i en stor bolle. Tilsett natron utrørt i vann, krydder og mesteparten av melet - hold tilbake litt til utbakingen. Dekk deigen med plast, og la den stå kjølig til neste dag.

 

 

Royal icing (stor porsjon til pynting av pepperkakene)

 

 

Dette er melisglasur med eggehvite. Den blir ekstra hvit og luftig, er fin å sprøyte, tørker uten å klisse - og er god å spise.

 

Tips! Farg icingen grønn og sprut tett i tett med stjerner på et iskjeks som vist på bildet.

 

1 dl eggehvite (av 2-3 egg)

1 ts sitronsaft

ca. 14 dl melis

 

Stivpisk eggehvitene. Tilsett sitronsaft. La maskinen gå på full hastighet mens du tilsetter melis litt etter litt, til glasuren har tykk kremkonsistens.

 

 

Her kommer en annen favoritt, nemlig ostekake i julestjerneformen.

 

Formen har mange praktiske funksjoner i julen, og resultatet blir alltid like bra. Jeg bruker den mest til ostekaker, siden samboeren min Trond er så glad i de. Mønsteret i kaken blir kjempefint med et tynt lag med rød gele på toppen.

 

Oppskrifter finner du på oppskriftssiden min.

 

Ellers kan en bruke formen til å formpresse ris på et fat, og eventuelt pynte med noe rødt og grønt. F.eks. røde og grønne paprikabåter, eller bare litt kruspersille.

 

Med fantasien i orden, og litt hjelp fra bildene i årbøkene, er det utrolig hva man får til - bare man prøver.

 

Vi har også andre like praktiske former, og full oversikt over disse finner du i årboken.

 

 

Adventskake

 

     

 

Se oppskrift på saftig sjokoladekake her.

 

Fudge

 

50 g usaltet smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
3 ss vann (eller smak som f.eks brandy, kaffe etc)
 


Forslag til fyll (om ønskelig):
225 g melk- eller kokesjokolade
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter el.lign
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)

Slik gjør du:


1. Smør en ikke alt for stor firkantet form, min 20 cm. dyp.

 

2. Ha sukker, fløte, smør, melk og vann (smak) i en tykkbunnet kjele.

 

3. Varm opp under svak varme. Rør av og til.
 

4. Massen bringes til kokepunktet og kokes videre til massen kan formes til en kule i kaldt vann. Rør av og til under kokingen for å forhindre at massen svir seg.

 

5. For sjokoladefudge tilsettes sjokoladen på dette stadiet. Ta kjelen av platen og rør inn hakket sjokolade. Rør så kraftig. For nøtter/ kandisert frukt: Trekk kjelen av platen og tilsett. Rør kraftig til massen tykner litt.

 

6. Helles i den smurte forma. Settes kjølig til massen har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av forma og skjæres i firkanter med en skarp kniv.