Velkommen | Bilder | Oppskrifter | Tema | Produkter | Kurs | Om meg | Kontakt


 

Ikke alle liker å stå på ski i påsken...

 

og da kan man jo kose seg med litt påskegodt:

 

     

 

Støp små sjokolader i våre snopeformer med påskemotiv.

Du kan lage figurer i ren sjokolade, eller du kan lage noen med valgfritt fyll.

Det beste er å lage begge deler, - det gjør nemlig jeg.  

 

 


 

Fylte sjokolader

 

Pensle formen med smeltet sjokolade, la det stivne og fyll i med f.eks:   

     - Smil-, sjokolade-, karamell-, jordbær- el. vanilje saus.

     - Gele i valgfri smak.

     - Smørkrem i ønsket farge.

     - Nøtter eller mandler.

     - Marsipan i valgfri farge.

     - Nøtte eller sjokolade pålegg.

     - Syltetøy.

     - Mintkrem osv. osv.

Pensle et lokk av smeltet sjokolade og kos dere!!

 

Andre tips er å støpe små gipsfigurer i formene, og det er jo ingen dum ide.

Da kan en pynte litt ekstra i påsken. Fest en magnet på baksiden, og vips så har du flott kjøleskapspynt.

 

I USA har de noe som heter Candy Melts, og det er det de har brukt til å fargelegge snopet på bildene her. Dette selges ikke i Norge, men en kan jo bruke hvit sjokolde, og farge denne med konditorfarge. Ideene er mange...

 

Har du lure tips til bruk av formene? Fortell det til meg.

 

 


 

 

Andre godsaker en kan lage til påske er:

 

Sukkeregg

 

 

 

 

Oppskrift:

10-11 dl sukker

3 ss vann

 

 

Fremgangsmåte:

 

Ha sukkeret i en stor blandebolle og pass på at det ikke er klumper i sukkeret. Lag en liten grop og ha i vannet. Kna blandingen med hendene i ca. 1 minutt, til den kjennes som våt sand.

 

Denne oppskriften holder til 1 stort egg, og 2 mellomstore egg, eller 3 små egg.

 

 

Slik får du fargede egg:

 

ha farge i vannet før du har det over i sukkeret, men vær forsiktig så du ikke bruker for mye farge. Lyse egg blir som oftest penest. Kna blandingen til fargen er jevn.

 

NB! Hold blandingen dekket med et vått håndkle når den ikke er i bruk!

 

 

Slik gjør du:

  • Plastformene børstes først med maizenna, for å unngå at noe setter seg fast.

  • Fyll den ene formen med sukker og press det godt nedi med håndbaken. Formen fylles helt full.

  • Bruk en spatula som du skraper over formen i 45o for å fjerne overflødig sukkermasse fra toppen, og gjør toppen helt plan. 

  • Legg en papptallerken (evt. en tallerken med bakepapir på) over formen og snu rundt.

  • Dunk lett på formen med en spatula / skje, og løft plastformen forsiktig av.

  • La eggene tørke i 3-4 timer.

  • Snu egget, og hold det forsikting inne i hånden. Du må ikke klemme eller flytte på egget mens du har det inne i hånden, da vil det knekke. Skallet er foreløpig veldig tynt.

  • Bruk en skje og merk av et 5-7 mm tykt skall, og grav forsiktig ut mykt sukker ved å følge konturene av egget. (Dersom du skulle være så uheldig at egget ryker, kan du væte sprekken og fylle i med ny sukkermasse, og så presse delene forsiktig sammen igjen.) Når du har gravd ut det som skal ut, jevner du til kanten og inne egget med fingrene.

  • Plasser eggene på en papptallerken med åpningen opp og la det tørke i ca. 24 timer.

 

Dersom du ønsker at eggene skal kunne stå oppreist, evt. ha en åpning slik at du kan lage et "panorama-egg" må dette gjøres umiddelbart etter at du har hvelvet det våte egget på en papptallerken.

 

   

 

Slik lager du en rett flate som egget står støtt på:

 

For å være sikker på at kuttet blir rett og at begge halvdeler blir like, merker du av på papptallerkenen hvor egget skal ligge, og merk også av med en rett strek 1-2 cm opp på den runde enden av egget. La den rette streken gå utenfor egget, slik at den synes når du har hvelvet egget. Legg på bakepapir slik at det dekker mønsteret, og hvelv egget. Bruk en tråd, spatula eller lignende og "sag" av den runde enden på hver halvdel. Gjenta på den andre halvdelen.

 

 

 

 

 

Slik lager du vindu på "panorama-egget":

 

Tegn av hvor stort vindu du vil ha på bakepapir, og legg dette oppå den halvdelen hvor du vil ha åpning. Merk av mønsteret med en tannpirker, bruk en tråd som du holder i 90o og "sag" etter merket. La den løse delen bli liggende på egget. La egget tørke i 2-4 timer.

 

Så skal du hule ut egget. Begynn med den halvdelen hvor du skal lage vindu. Bruk en spatula og fjern forsiktig den løse delen. La egget fortsatt ligge på papptallerkenen, og bruk en skje for å markere et 5mm tykt skall rundt (inni) åpningen. Begynn i midten av vinduet og skrap forsiktig ut mykt sukker. Følg konturene i egget. Ikke fjern alt sukkeret, du gjør det ferdig når egget snus. Følg så instruksjonen for det første egget.

 

 

 

Slik pynter du eggene:

 

Egghalvdelene limes sammen med royal icing, og skjøten dekkes med en pen bord. Eller du kan lage egget som en konfektskål, og da pynter du topp og bunn med pene border langs kanten, mens halvdelelen enda ligger på bakepapir med ryggen opp. Pynt gjerne toppen med blomster eller kyllinger som du har laget av royal icing, og fyll det med hjemmelaget konfekt.

 

Dersom du har laget et panorama-egg, pynter du også åpningen med en fin bord. Så er det opp til fantasien hva du vil fylle egget med, og hvordan du vil pynte det. Bruk gjerne tip nr. 233 og grønn royal icing og lag gress. Sett i et par små kyllinger og pynt med drop-flowers.

 

 

 


 

 

 

Sjokolade egg

 

Settet med eggformer egner seg også ypperlig til å lage sjokolade-egg.

Du må beregne minst 3 lag med sjokolade som avkjøles mellom hver gang for at det skal bli sterkt nok.

Fyll egget med konfekt og lim sammen delene med smeltet sjokolade.

Bind et pent bånd rundt egget. Nydelig gave-ide!!!

 

Ved å blande mørk og lys sjokolade lett, kan du lage marmorerte egg.

Eller du kan sprøyte et mønster med for eksempell mørk sjokolade i formen,

la det avkjøle og så ha i lys sjokolade etterpå, så vil du få egg med innfelt mønster.

 

 

 


 

 

Andre morsomme kakeideer